Bærekraftstiltak på Skipnesbygget – Industriveien 21

Bærekraftstiltak
på Skipnesbygget – Industriveien 21

Bygget i Industriveien 21 er under oppføring, med ferdigstillelse våren 2022. Bygget skal blant annet huse Skipnes Kommunikasjon, og blir todelt med 4-etasjers kontorbygg og toetasjes produksjons- og lagerbygg. I tillegg blir det kjeller med sykkel-, bilparkering og garderober. Til sammen 6500m². På nabotomta bygger vi i tillegg ny Politistasjon, Trondheim Sør.

Som med alle våre eiendommer er det også her fokus på tiltak som bidrar til en bærekraftig utvikling. Bygget skal tilfredsstille både de miljømessige-, økonomiske- og sosiale bærekraftsdimensjonene. Vi ønsker å bli bedre hver dag, og inkluderer stadig flere bærekraftstiltak når vi bygger nytt. Dette gjelder både ved valg av materialer og byggeprosessen/logistikk.

Effektiv logistikk
Industriveien 21 bygges som en fortsettelse av Politistasjonen på nabotomten. Dette medfører at den totale byggetiden for de to byggene blir mer effektiv og ressursbesparende. Transport, rigg og drift blir redusert, noe som reduserer de totale utslippene knyttet til disse aktivitetene.

Bestandig kledning
Bygget kles videre med teglstein. Teglstein har svært lang levetid, muligheter for direkte ombruk og en rekke andre egenskaper som gjør det til et meget bærekraftig kledningsmateriale. Det jobbes  med muligheten for å bruke en såkalt KC mørtel for fugene mellom teglsteinen. Dette er mørtel hvor bindemiddelet er en blanding av sement og kalk. Ved å bruke denne typen mørtel reduseres karbonavtrykket med ca. 15 % sammenlignet med en ren sementbasert mørtel.

Anleggsmaskiner på biodisel
Grunnarbeidene er gjennomført med anleggsmaskiner som baseres på bruk av biodiesel. Dette gir et lavere direkte utslipp fra maskinparken sammenlignet med konvensjonell diesel.

Kortreist betong med redusert karboninnhold
Betong utgjør omtrent 80 % av den totale massen i bygget, og er den materialgruppen med klart størst utslipp knyttet til seg. I betongen, er det spesielt sementen som medfører utslippene. Klarer en derfor å erstatte deler av sementen med andre materialer, så som flyveaske og silikastøv, har dette stor betydning for det totale klimagassregnskapet på bygget. I tillegg er det naturlig nok et godt bærekraftstiltak å prøve å redusere mengden betong som brukes.

På Industriveien 21 er det brukt Lavkarbonklasse A i den prefabrikerte betongen som brukes i etasjeskillerne. Ved å bruke denne typen betong oppnås en reduksjon av klimagassutslipp på omtrent 35 % sammenlignet med bransjestandarden. Den plasstøpte betongen, som er brukt i kjeller og gulv i 1 etg. er i Lavkarbonklasse B, noe som reduserer utslippene med ca. 15%.

Samtidig er betongstasjonen som produserer den plasstøpte betongen lokalisert innenfor en kilometer fra byggeplassen, noe som reduserer transportutslippene.

Resirkulert stål
Stål utgjør ca 1-3 % av massen i bygget, men står for mellom 9-20% av klimagassutslippene. Generelt gjelder også her at jo høyere gjenvinningsgrad, jo lavere klimagassutslipp ved produksjon. Ved å benytte stål med mindre vekt for samme funksjon f.eks. høyfast stål, kan de totale utslipp for konstruksjonen reduseres ytterligere.

Slik Skipnes er planlagt i dag, ligger det inne med ca. 20% resirkulert stål i søyler (HUP`er), ca. 99% i standardbjelker og ca. 12% på oppsveisede bjelker. Minst 99% av armeringen er resirkulert. Samlet reduserer dette klimagassutslippene betydelig sammenlignet med å bruke nyprodusert stål.

Avfallsortering
Avfallssortering er sentralt i en bærekraftsammenheng. Etter generell reduksjon av materialer er det viktigste vi kan bidra med bærekraftsmessig at de massene som brukes på en byggeplass går til ombruk og materialgjenvinning fremfor deponi. I Industriveien 21 sorteres alt avfallet, og foreløpig ligger sorteringsgraden på fantastiske 100%. Det vil si at alt avfallet gjenvinnes. Målet for byggeprosjektet er å klare ca. 95% gjenvinning, noe som er meget høyt.

God kompetanse og engasjement blant ansatte
Grunnen til at en klarer å gjennomføre disse tiltakene og fremdeles kan levere på framdrift og kostnad, er et skarpt fokus og engasjement for å gjøre de riktige bærekraftstiltakene tidlig i prosessen. På Industriveien 21 har en tenkt bærekraft hele veien. Byggeleder Roar Skaldebø har involvert de ulike fagdisiplinene tidlig og resultatet vil bli et bygg som har lang levetid, en fornuftig bruk av materialer og som bygges i tråd med de miljømessige-, økonomiske- og sosiale bærekraftsmålene Koteng Eiendom har lagt til grunn.

23.06.2021

Les også